Jak získat úplný výpis z evidence skutečných majitelů?

Za účelem podání žádosti o dotaci u NSA je třeba doložit úplný výpis z evidence vlastníků. Nejrychlejší a taky bezplatná forma je za pomocí datové schránky. Níže naleznete postup.

Na základě vydané novely zákona č. 37/2021 Sb., o evidenci skutečných majitelů se od 1.6.2021 jako skutečný majitel do této evidence automaticky propíše fyzická osoba, která byla zapsána v rámci zápisu do veřejného rejstříku jako statutární orgán.

Evidence je částečně přístupná veřejnosti na internetových stránkách: https://esm.justice.cz/ias/issm/rejstrik, kde po zadání identifikačního čísla (IČ) naleznete daný subjekt a zároveň můžete získat částečný elektronický výpis.

V rámci různých skutečností, např. získání dotace, se můžete setkat s požadavkem ve smyslu doložení úplného výpisu z Evidence skutečných majitelů. Tento úplný výpis lze získat přihlášením evidující osoby nebo skutečného majitele.

Přihlášení lze provést za pomoci datové schránky nebo elektronické identifikace (tedy e-Identita). Další možností je zaslání písemné žádosti na Krajský soud v Ostravě, kde je zaslání úplného výpisu zpoplatněno. Doporučujeme tedy, pokud jste tak již neučinili, zřídit datovou schránku pro svůj pobočný spolek.

Jednotlivé kroky k získání úplného výpisu za pomoci přihlášení do datové schránky (viz. příloha):

  1. Zadat do vyhledávače odkaz: https://esm.justice.cz/ias/issm/rejstrik
  1. V pravém horním rohu zadat „Přihlásit“
  1. V pravé části zvolit výběr přihlášení za pomoci Datové schránky, což Vás odkáže na přihlášení ve vybraném informačním systému
  1. Po přihlášení do vyhledávače zadáte IČO Vašeho pobočného spolku

Po vyhledání zvolíte možnost Úplný výpis.

! Pozor, nutno zvolit možnost Stáhnout úplný výpis. Poté dát teprve tisk! Ve výpisu dále musí být NAHOŘE věta - Podepsáno Krajský soud v Ostravě dne xx.xx.xxxx

GRAFICKÝ POSTUP k získání úplného výpisu - KE STAŽENÍ